Osteopathie

Osteopathie bij honden

1. Wat is osteopathie:

Dit is om op een eenvoudige manier structurele osteopathie uit te leggen, gebaseerd op manueel “luisteren” naar het lichaam.

De belangrijkste principes:

– “het organisme is een geheel”,dat wil zeggen dat de osteopaat rekening houdt met de eenheid van het lichaam:
Daarom zorgt de osteopaat niet alleen voor een poot als uw dier mank loopt. Er wordt een volledig lichaamsonderzoek uitgevoerd. Kreupelheid kan ontstaan ​​door een laesie van het been maar ook, en dit is vaak het geval, van een wervel (vaak ter hoogte van de schoft) of een rib.

– “de interactie tussen systemen”
Het organisme is een verzameling systemen: ademhalings-, spier-, bloedsomloop-, voortplantings-, zenuwstelsel… Elk van deze systemen is afhankelijk van de andere. Laten we een voorbeeld nemen: een disfunctie op zenuwniveau genereert onder andere een spiercontractuur op hetzelfde deel van het lichaam of veel verder. Deze spieren comprimeren de omliggende slagaders, de bloedsomloop wordt dan op zijn beurt beïnvloed. Op hun beurt zullen de organen die door dezelfde slagaders worden geïrrigeerd, minder goed functioneren.

– “principe van homeostase”
Dit is het begrip “goede gezondheid”
Met andere woorden, het lichaam is een machine die al is geprogrammeerd om te vechten tegen allerlei soorten aanvallen. Er zijn een groot aantal mechanismen in het lichaam klaar om in actie te komen.
De meeste microbiële aanvallen blijven onopgemerkt omdat ze worden geneutraliseerd door een heel proces van zelfmedicatie.
Deze machine is echter alleen effectief als hij goed werkt. Hiervoor moet elk van de elementen waaruit het bestaat op zijn plaats zijn.

– “Begrip mobiliteit”:
Er wordt dus gezegd dat “structuur de functie regeert”
Als een element mobiliteit mist, kan het niet meer goed functioneren. Dit principe geldt voor botelementen maar ook voor organen. Laten we een hond nemen wiens wervel gewond is door een schok. Deze wervel verliest dus zijn mobiliteit.Stel je voor dat de wervelkolom een ​​ketting is en dat de “geblokkeerde” wervel een roestige schakel is. Zo wordt de algemene flexibiliteit van de keten aangetast. Voor onze hond is het principe een beetje hetzelfde. De wervelkolom staat niet meer precies in de juiste as, waardoor het bekken gedwongen wordt, dan de twee achterste om “scheef te werken”!

We kunnen deze korte presentatie besluiten met de opmerking dat osteopathie tot doel heeft de oorspronkelijke staat van goede gezondheid te herstellen. Als de natuur wonderbaarlijk goed is gemaakt, helpt de osteopaat haar om maximaal te handelen zonder iets toe te voegen of af te nemen van het lichaam, en zonder ooit de huidbarrière te overschrijden. De osteopaat helpt het dier, door op intelligente wijze bepaalde barrières weg te nemen, zichzelf te genezen met wat de natuur hem heeft gegeven.

Osteopathie bij paarden

 

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele techniek die de balans van het paardenlichaam als geheel herstelt; zowel op gewrichts-, pees-, lymfe- als energetisch niveau.

Wat kan er verbeterd, behandeld worden?We kunnen verbeteren:
  • Zijn atletische prestaties
  • Het comfort van het leven
  • Zijn weigering om te werken
  • Verminderde prestaties

Wij kunnen behandelen:

Osteopathische pathologieën zoals:

  • Kreupelheid
  • De correctie van de beweeglijkheid van de voeten en dit in samenwerking met de hoefsmid
  • Valt na ongeval
  • Rugpijn
  • Locomotorische, spier-, urine-, flexie-, seksuele, nerveuze, lymfatische en energieproblemen, enz.
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Stasis koliek
  • Terugkerende koliek enz.

2. Wanneer een osteopaat bellen?

We hebben eerder gezien wat osteopathie is. Laten we nu kijken in welke gevallen de osteopaat moet worden ingeschakeld:

Verschillende gebieden:

– Als de hond net een schok heeft gehad
Dit is het geval van de hond die is aangereden door een auto, degene die van de trap valt, die gewelddadig in botsing komt met een andere hond of die te dicht bij de voet van een paard komt.

– Voor werk-, gebruiks- en sporthonden
Door zijn vrijgevigheid stelt de hond zichzelf bloot om buiten deze grenzen te gaan en blijft zich inspannen om zijn baas te plezieren. Dit is het geval bij de blindengeleidehond, de herder, de jachthond die zich niet altijd moe lijken te voelen. Het is dan noodzakelijk dat de baas zijn hond perfect kent om het kleinste teken te kunnen detecteren: voor de ringhond zal het een hond zijn met een beet die aan de ene kant iets minder openhartig is dan aan de andere kant. Voor de behendigheidshond zullen dit langzamere bochten zijn na zo’n hindernis. En voor iedereen kan lichamelijk ongemak leiden tot minder concentratie, minder hard werken.
Studies hebben aangetoond hoe dieren verschillend reageren op training, afhankelijk van of ze in goede conditie zijn of niet. Het leervermogen, de welwillendheid van het dier is duidelijk geoptimaliseerd wanneer het eerder door een osteopaat is gezien. Het is ook interessant om de belangrijke parallel op te merken die de osteopaat en de gedragstherapeut kunnen vaststellen.
(nog een probleem voor de meester: waar te beginnen? … maar dat is een ander verhaal zoals Kipling zei)

– Wanneer de hond terugkerende pathologieën heeft die allopathische medicijnen niet kunnen oplossen.
Stel je het lichaam voor als een enorm netwerk van leidingen, die brandstof transporteren, afval afvoeren, de bevelen doorgeven die door de verkeerstoren worden gegeven. Als er op verschillende plaatsen op dit circuit gebieden zijn met sterke vertraging, of zelfs een totale stilstand van het verkeer, is het gemakkelijk te begrijpen dat het hele systeem minder goed werkt.
Als er in het lichaam een ​​of meer “blokkade”-zones zijn, is het duidelijk dat de organen die worden geïrrigeerd en geïnnerveerd door zenuwen en bloedvaten die deze zones doorkruisen, het risico lopen pijn te krijgen.
Ook hier is de natuur goed gedaan en zijn er veel compensatiesystemen ingevoerd. Maar let op, dit proces is niet oneindig aanpasbaar. Na verloop van tijd kunnen de problemen dan verschijnen (of opnieuw verschijnen) en onomkeerbaar worden.

Uw puppy komt naar u toe met al zijn oorspronkelijke genetische potentieel.
Het is aan jou om zijn “gezondheidskapitaal” zo goed mogelijk te behouden.